ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
«Οφείλω τη ζωή μου στη γάτα μου», δηλώνει περήφανα για την ξεχωριστή της τετράποδη συντροφιά, 45χρονη γυναίκα, που ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού, όταν η αντικοινωνική της γάτα άρχισε ξαφνικά να ξαπλώνει τρυφερά στο στήθος της!

Η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας της, Missy, έκανε την Angela Tinning από το Lemington του Newcastle να αναζητήσει άμεσα ιατρική εξέταση.

Η Missy που ήταν αντικοινωνική και δεν ανταποκρινόταν φιλικά στα αγγίγματα, είχε αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα, κάθε φορά που την πλησίαζε και είχε γίνει απροσδόκητα τρυφερή!
Η Missy άρχισε να επιζητά την αγκαλιά της μαμάς της και η Tinning πρόσεξε ότι κάθε φορά, που η γάτα της ανέβαινε και ξάπλωνε απαλά στο στήθος της, ένιωθε έναν απροσδιόριστο πόνο που δεν έδειχνε να έχει λογική.

Θορυβημένη αποφάσισε να κάνει εξετάσεις, για να εντοπιστεί η αιτία του πόνου και οι απαντήσεις έδειξαν πως είχε προ-καρκινικά κύτταρα. Οι γιατροί συνέστησαν άμεση αφαίρεση και της είπαν πως υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε αισθανθεί τίποτα.

Μετά την επέμβαση, η Missy επανήλθε στην παλιά συμπεριφορά της, αποφεύγοντας την στενή επαφή με τη μαμά της και προτιμώντας να μένει στην ησυχία της. Όμως, σχεδόν δυο χρόνια μετά το χειρουργείο, η Missy άρχισε να συμπεριφέρεται ξανά αλλόκοτα και να επιζητά την αγκαλιά της μαμάς, και αυτή τη φορά πιο επίμονα από την προηγούμενη.
Η εμπειρία της τελευταίας φοράς, που η Missy είχε γίνει ξαφνικά από αγριόγατα τρυφερή γατούλα, έκανε την Tinning να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, και επισκέφτηκε τον γιατρό της πολύ νωρίτερα από το καθορισμένο ραντεβού της επανεξέτασης για καρκίνο.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και έπρεπε να προχωρήσει σε μαστεκτομή. Όπως της είπαν, αν δεν το είχε ανακαλύψει σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ο καρκίνος θα είχε εξαπλωθεί γρήγορα και ανεξέλεγκτα.
Οι γιατροί της επισήμαναν ότι στάθηκε πολύ τυχερή, γιατί θα περνούσαν αρκετοί μήνες πριν αντιληφθεί τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα και ίσως τότε να ήταν πολύ αργά. Η Tinning δεν μπορούσε παρά να ευχαριστεί την Missy για το αλάνθαστο ιατρικό της ένστικτο, που της έσωσε άλλη μία φορά τη ζωή.

Η 45χρονη γυναίκα θεωρεί πως η γάτα της είναι ο προσωπικός της ήρωας και η πράξη της αξίζει να αναγνωριστεί επίσημα, οπότε και την πρότεινε για το βραβείο «Ηρωικής Γάτας» στον επερχόμενο εθνικό διαγωνισμό γάτας της Βρετανίας.
«Έχω ακούσει για σκύλους που αντιλαμβάνονται ότι η υγεία του ιδιοκτήτη τους είναι σε κακή κατάσταση, αλλά δεν έχω ακούσει για γάτες. Όμως κάτι δεν έμοιαζε καθόλου σωστό. Η γάτα μου δεν είναι τρυφερή και είναι αρκετά επιθετική, οπότε ήταν πολύ περίεργη η συμπεριφορά της. Ξάπλωνε στο στήθος μου και ακουμπούσε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπως και παλιότερα. Σκέφτηκα πως δεν πρέπει με τίποτα να τ’ αφήσω Πήγα στους γιατρούς και μου έκαναν βιοψία. Δεν υπήρχαν άλλες ενδείξεις. Όταν η Missy άρχισε να πηδάει στο στέρνο μου, αυτή ήταν η ένδειξή μου. Αν το είχα αφήσει θα είχε εξελιχθεί πιθανότατα σε όγκο που θα ήταν αισθητός στην αφή και ίσως να απλωνόταν και σε μεγάλη έκταση. Αν δεν ήταν εκείνη (η Missy) θα είχε περάσει πολύς, πολύς χρόνος», είπε η Tinning, για τους λόγους που πρότεινε τη γάτα της στον διαγωνισμό.
Επιπλέον, καθώς ο Οκτώβρης θεωρείται, παγκοσμίως, μήνας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Angela Tinning αποφάσισε να μοιραστεί ανοιχτά την ιστορία της και να διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτυ, στο οποίο θα συγκεντρωθούν χρήματα για το Κέντρο Φροντίδας για τον Καρκίνο του Μαστού, που βοήθησε και την ίδια τις δύσκολες στιγμές.

Ίσως, στην Missy να χρωστά ευγνωμοσύνη και η ιατρική κοινότητα, καθώς οι γάτες δεν έχουν προς το παρόν συνδεθεί με τον εντοπισμό ασθενειών, όπως οι σκύλοι, γεγονός που ανέφερε και η Angela Tinning.
Η πιθανότητα να διεξαχθούν έρευνες που θα μπορούσαν να αποδείξουν αν διαθέτουν και οι γάτες αυτό το κριτήριο διαχωρισμού στην όσφρηση τους, θα είχε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και θα διεύρυνε τις γνώσεις μας για τις άγνωστες ικανότητες των αιλουροειδών.
Αρκεί φυσικά να μπορούσε κάποιος να πείσει τις γάτες να συνεργαστούν… Αν και αυτό θα ήταν μάλλον αντικείμενο άλλης ενδιαφέρουσας έρευνας!


Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Τι σκέφτεται η γάτα σου όταν κοιμάται; Η στάση ύπνου μαρτυρά τι έχει στο μυαλό της!

 

Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Η επιστήμη αποφάσισε: Οι γάτες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες χαρακτήρα – Η δική σου που ανήκει;

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΑΣ ΦΙΛΟ… ΕΔΩ