ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπάρχει δικαιολογία στην απιστία; Ίσως όχι, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει αιτιολογία. Πρόσφατη έρευνα αναζήτησε τους λόγους που οδηγούν τους περισσότερους άνδρες στην απιστία και οι απαντήσεις δεν ήταν αυτές που θα περίμενε κάποιος.
Η σκληρή πραγματικότητα της απιστίας δεν αφήνει εύκολα χώρο για αναλύσεις. Όταν η «σκόνη» κάτσει όμως, έρχεται αυτή η στιγμή της αυτοκριτικής, που προσπαθείς να επεξεργαστείς τι πήγε στραβά και οδηγήθηκε η σχέση σου σε αυτό το μονοπάτι. Όπως πολλοί λένε, σε μία σχέση όταν κάτι δεν λειτουργεί, φταίνε και οι δύο.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Superdrug, αναζήτησε τους λόγους για τους οποίους απιστούν οι Ευρωπαίοι και τα πραγματικά ποσοστά που δείχνουν κατά πόσο αυτή η συνήθεια είναι επαναλαμβανόμενη ή περιστασιακή.
Όπως αποδείχτηκε από τις απαντήσεις των 2.000 συμμετεχόντων, τα ποσοστά της απιστίας είναι υπερδιπλάσια για τους παντρεμένους, με το 60% να έχουν απατήσει την σύντροφό τους κάποια στιγμή στη διάρκεια του κοινού τους βίου, έναντι 25% όσων βρίσκονταν σε απλή σχέση.
Στην έρευνα συμμετείχαν και γυναίκες, των οποίων τα ποσοστά απιστίας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στο 65%, για όσες δήλωναν πως το έκαναν μόνο μία φορά. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ήταν 40%, αλλά οι συμμετέχοντες παραδέχονταν πως δεν είχε συμβεί μόνο μία φορά.
Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι απιστίας των Ευρωπαίων; Η παρακάτω πεντάδα συνοψίζει τις 5 πιο κοινές απαντήσεις:

1. «Ήταν πολύ σέξι γυναίκα»
2. «Με στήριξε πραγματικά»
3. «Δεν κάναμε σεξ με την σύντροφό μου»
4. «Βαριόμουν»
5. «Δεν μου έδινε σημασία η σύντροφός μου»

Για το 61% των ανδρών, η απιστία προέκυψε μέσα από τον στενό κύκλο γνωριμιών τους, με το 32% να έχουν συνευρεθεί ερωτικά με φίλες από τον κοινωνικό τους περίγυρο και το 29% με συναδέλφους από την δουλειά.
Ένα 19% ανδρών έκανε σεξ εκτός σχέσης μετά από τυχαία γνωριμία σε μπαρ, ενώ το 15% επιζήτησε γνωριμία μέσω site ή εφαρμογής στο κινητό του.
Ενδιαφέρον έχει και το πως διαχειρίστηκαν την κατάσταση μετά την ερωτική συνεύρεση με τρίτο άτομο. Το 26,2% των ερωτηθέντων αποκάλυψαν την απιστία στην σύντροφό τους, αποζητώντας την συγχώρεση και την κατανόησή της.
Το 16,5% χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τη σύντροφό τους όταν ανακάλυψε τα ερωτικά τους «παραστρατήματα», ενώ το 57.3% κατάφερε να το κρατήσει κρυφό.
Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί δείχνουν πως οι κυριότεροι λόγοι για την απιστία βρίσκουν έδαφος στην έλλειψη συντροφικότητας και κατανόησης ανάμεσα στα ζευγάρια. Δεν σημαίνει πως αυτό προσφέρει άλλοθι, αλλά παραμένει ένας σοβαρός λόγος για ανάληψη ευθυνών και από τους δύο σε ένα ζευγάρι. Ο καθένας στον πιθανό βαθμό που του αναλογεί.