ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πολλά μπισκότα και γλυκά, κυρίως αυτά που φτιάχνουμε σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές, απαιτούν ιδιαίτερη διακόσμηση. Για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα που θα κρατήσει, το γλάσο ρουαγιάλ είναι απαραίτητο, για να αναδείξει κάθε σας δημιουργία!

Το γλάσο ρουαγιάλ είναι μία γλυκιά λευκή ή χρωματιστή επικάλυψη, για πολλών ειδών γλυκά, που στεγνώνει και σκληραίνει στην επιφάνεια, κάνοντας το ιδανικό για να δημιουργήσουμε λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις που θα μείνουν αναλλοίωτες επάνω σε μπισκότα και γλυκά.

Φτιάχνεται με τρία μόλις υλικά, ζάχαρη, ασπράδι αυγού και λίγο λεμόνι, χρωματίζεται με όποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε και αρωματίζεται με όποια γεύση χρειαστεί, ανάλογα με το γλυκό που θα καλύψει.
Παλιότερα πολλοί φοβούνταν να φτιάξουν γλάσο ρουαγιάλ, επειδή τα ασπράδια δεν ψήνονται. Σήμερα βρίσκουμε πολύ φρέσκα αυγά στην αγορά, αλλά και έτοιμο παστεριωμένο ασπράδι αυγού, σε χάρτινη συσκευασία στα ψυγεία των σουπερ μάρκετ.

Επίσης υπάρχει η σκόνη ασπραδιού (αλμπουμίνη), που βρίσκουμε στα μπαχαράδικα, στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και πολλά σούπερ μάρκετ, που διαλύεται σύμφωνα με τις συμβουλές της συσκευασίας και δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με τα φρέσκα ασπράδια.
Ζητάει 4 φρέσκα ασπράδια αυγού, αλλά αν επιλέξετε έτοιμο παστεριωμένο ασπράδι ή σκόνη αλμπουμίνης, αναφέρεται η αντιστοιχία ποσότητας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (σε κούπες). Η τελική ποσότητα είναι αρκετή για να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια 24 περίπου μπισκότων μέτριου μεγέθους.

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι για το πιο σφιχτό γλάσο ρουαγιάλ, που χρησιμοποιούμε στη διακόσμηση, ωστόσο μπορείτε να το αραιώσετε, αν το θέλετε για άλλη χρήση, ακολουθώντας τις συμβουλές της συνταγής.
Με αυτό το γλάσο θα φτιάξετε φάτσoυλες στα μπισκότα των παιδικών πάρτυ, ανεπανάληπτα στολίδια για τα Χριστούγεννα, θα γράψετε το όνομα κάποιου αγαπημένου προσώπου στην τούρτα γενεθλίων του, θα ευχηθείτε «καλή χρονιά» με την δική σας βασιλόπιτα ή απλά θα δημιουργήσετε λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις σε τσουρέκια, κέικ, cupcakes και όποια άλλη δημιουργία βγάζει στην επιφάνεια τον μικρό ζαχαροπλάστη που κρύβετε μέσα σας!
Με την εύκολη αυτή συνταγή δεν θα αποτύχετε ποτέ! Καλές δημιουργίες!

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Ποσότητα: 2 κούπες ( για να καλύψει περίπου 24 μπισκότα μεσαίου μεγέθους)

Υλικά

450 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
4 ασπράδια αυγού (ή μισή κούπα παστεριωμένου ασπραδιού ή διαλυμένης αλμπουμίνης)
1 κ.γλ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά – αν θέλετε να φτιάξετε χρωματιστό γλάσο)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού στο μίξερ και χτυπάμε για 2 -3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα με το συρμάτινο εξάρτημα, μέχρι να αφρατέψουν και να αρχίσουν να σχηματίζουν σταθερές κορυφές μαρέγκας.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη – λίγη με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το γλάσο μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη και να γίνει λείο το μίγμα.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και δυναμώνουμε ξανά την ταχύτητα στο υψηλό. Χτυπάμε το γλάσο για 8 -10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να σφίξει αρκετά και να αρχίσει να σχηματίζει σκληρές κορυφές που θυμίζουν σφιχτή, μαστιχωτή σαντιγί.

Χρωματιστό γλάσο ρουαγιάλ
Όταν το γλάσο ρουαγιάλ είναι έτοιμο, μπορείτε να του δώσετε διάφορες αποχρώσεις χρησιμοποιώντας χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Αν χρειάζεστε μία μόνο απόχρωση, π.χ. πράσινο γλάσο ρουαγιάλ, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αντίστοιχο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε όλη την ποσότητα γλάσου που έχετε ετοιμάσει και ανακατέψτε με μία μαρίζ. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλες σταγόνες χρώμα, μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν χρειάζεστε περισσότερες αποχρώσεις από μία (π.χ. πράσινο και κόκκινο γλάσο ρουαγιάλ), χωρίστε το μίγμα ισόποσα σε δύο ή σε περισσότερα μέρη, ανάλογα με τα πόσα χρώματα ζητάει η συνταγή σας.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε το γλάσο ρουαγιάλ αμέσως, γιατί σκληραίνει και σταθεροποιείται και δεν μπορεί να δουλευτεί. Αν σας περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο για 3 – 4 μέρες, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Η σύσταση του συγκεκριμένου γλάσου είναι για να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό για λεπτά σχέδια, γράμματα και αριθμούς σε μπισκότα, τούρτες και γλυκά. Μπορείτε όμως να το αραιώσετε με νερό, αν το θέλετε για άλλη χρήση. Προσθέστε το νερό λίγο – λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή ρευστότητα.
Το γλάσο ρουαγιάλ μπορεί να αρωματιστεί με όποια γεύση θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας, αμυγδάλου, φουντουκιού, καφέ, κ.λ.π. Προσθέστε μισό ή ένα κ.γλ. από το εκχύλισμα της προτίμησής σας μαζί με το λεμόνι.

Συμβουλές διακόσμησης για μπισκότα

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το γλάσο για να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια ενός μπισκότου, σχηματίστε πρώτα ένα περίγραμμα με την λεπτή μύτη διακόσμησης και μετά γεμίστε το εσωτερικό, αλλιώς μπορεί να «τρέξει» έξω από το μπισκότο.

Μην σύρετε τη μύτη του κορνέ επάνω στο μπισκότο ή το γλυκό σας! Στα περιγράμματα και τα λεπτά σχέδια, κρατήστε ελαφρά σηκωμένη την μύτη στον αέρα και αφήνετε να βγαίνουν λεπτές «γραμμές» γλάσου που θα «πέφτουν» εκεί που επιθυμείτε.

Τα γεμίσματα μπορείτε να τα σχηματίζετε ακόμα και με μικρή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μαχαίρι ή και οδοντογλυφίδα! Αυτό θα μπορούσε να ζητήσετε από ένα παιδάκι να το κάνει, λέγοντάς του να «ζωγραφίσει» το μπισκότο χωρίς να ξεφύγει από τις γραμμές!

Αν πρόκειται να διακοσμήσετε τα μπισκότα σας με δύο ή και περισσότερα χρώματα γλάσου ρουαγιάλ, στρώστε πρώτα την βάση (ξεκινώντας από το περίγραμμα!) και αφήστε να στεγνώσει καλά, πριν προχωρήσετε δημιουργώντας τα χρωματιστά σχέδια.
Όση ώρα περιμένετε ανάμεσα στα δύο αυτά στάδια, φυλάξτε το γλάσο σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, για να μην στεγνώσει ή απευθείας μέσα στο κορνέ του ή το μπουκάλι διακόσμησης.

Αν υπάρχουν υλικά που θα κολλήσετε επάνω στο γλάσο, όπως ζάχαρη κρυσταλλική, τρούφα, πέρλες ζαχαροπλαστικής, κ.λ.π., κάντε το όσο είναι ακόμα υγρό!
Στεγνώνει πολύ γρήγορα, οπότε αν φτιάχνετε μεγάλη ποσότητα γλυκών μην περιμένετε μέχρι το τέλος όλης της παρτίδας.

Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε το γλάσο με αυτοσχέδια κορνέ που θα φτιάχνετε από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Η σακούλα πολλαπλών χρήσεων είναι άβολη λόγω μεγέθους και είναι πιθανόν να μην καθαρίζει εντελώς μετά τη χρήση.

Πώς να φτιάξετε αυτοσχέδια κορνέ από αντικολλητικό χαρτί 

Ακολουθήστε ένα – ένα τα βήματα, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες για να φτιάξετε μικρά αυτοσχέδια κορνέ από αντικολλητικό χαρτί.
Καλή επιτυχία σε ότι κι αν φτιάξετε!

Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Σαντιγί σοκολάτας…. στο φτερό! Για χίλιες χρήσεις έτοιμη μέσα σε 5 λεπτά
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ

thespruceeats.com