ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Οι οικογενειακές διακοπές είναι συναρπαστικές για το παιδί καθώς ανακαλύπτει νέους τόπους και αποκτά νέες εμπειρίες μαζί με τους γονείς του. Και για τους γονείς όμως είναι μια εξαιρετική περίοδος, ίσως λίγο κουραστική μερικές φορές τόσο για τις πολυμελείς όσο και για τις οικογένειες με ένα παιδί.

Οι διακοπές με τα παιδιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να τα γνωρίσετε καλύτερα να παίξετε μαζί τους. Όμως τα παιδιά εκτός από τους γονείς χρειάζονται και την παρέα άλλων παιδιών και σε αυτό το σημείο τα πράγματα είναι λίγο ποιο εύκολα για τις πολυμελείς οικογένειες, αφού τα παιδιά τους έχουν πάντα παρέα όπου παίζουν, αφήνοντας τους να πιουν και ένα καφεδάκι.

Από τα 4 περίπου και μετά έχοντας πια την εμπειρία του σχολείου τα παιδιά έχουν μπει σε μια καινούρια φάση ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης και δεν αρκούνται πια μόνο στην γονεϊκή φροντίδα.
Το μοντέλο διακοπών μαμά – μπαμπάς ή και γιαγιά – παιδί αρχίζει να μην είναι επαρκές. Χρειάζονται άλλα παιδιά για να παίξουν και κατά προτίμηση παιδιά της ηλικίας τους. Έτσι λοιπόν βοηθήστε τα αν δυσκολεύονται να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά στην παραλία, στην ταβέρνα, στην παιδική χαρά.
Οι γονείς θα μπορούσαν ένα μέρος των διακοπών τους να το περάσουν και με φίλους που έχουν παιδιά ή να βρουν μέρη που το παιδί τους θα βρει παρέα εύκολα. Αυτή η πολύ σημαντική και καινούρια περίοδος της ζωής τους αρχίζει στην προσχολική ηλικία και συνεχίζεται ουσιαστικά μέχρι την εφηβεία.

Οι διακοπές είναι για όλους και πολύ περισσότερο για τα παιδιά – και ιδιαίτερα τα παιδιά της πόλης- περίοδος ανεμελιάς, ελευθερίας, παιχνιδιού και περισσότερης ανεξαρτησίας.
Κανένα γήπεδο, καμία παιδική χαρά δεν μπορεί να δώσει στο παιδί τα αμέτρητα ερεθίσματα, τις πολύτιμες εμπειρίες και το τεράστιο αισθητηριακό υλικό που μπορεί να του δώσει το παιχνίδι σε μια ακροθαλασσιά, στην πλατεία, στις αυλές, στους δρόμους του χωριού ή στο μονοπάτι του βουνού.
Όλα αυτά είναι τόσο όμορφα όμως μπορούν εύκολα να χάσουν την γοητεία και την αξία τους αν δεν έχουν άλλα παιδιά να τα μοιραστούν, και αυτό ισχύει περισσότερο για τα μοναχοπαίδια καθώς έχουν την ανάγκη για επαφή με άλλα παιδιά, την τριβή, την συντροφικότητα, το μοίρασμα, την αναμέτρηση, την άμιλλα και βεβαίως γιατί η χαρά του παιχνιδιού όταν μοιράζεται πολλαπλασιάζεται.

Αν πάλι καθυστερήσετε ή δεν πάτε διακοπές επιμείνετε στην εναλλακτική της κατασκήνωσης, όταν βέβαια το παιδί έχει την κατάλληλη ηλικία 6-7 χρονών και όταν δεν δείχνει να πιέζεται πολύ για αυτό.
Η εμπειρία την κατασκήνωσης είναι εξαιρετική μαθαίνοντας τα παιδιά να είναι υπεύθυνα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να γίνονται ανεξάρτητα, να μαθαίνουν να δρουν ομαδικά, ανακαλύπτουν περισσότερο τον εαυτό τους, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν πολλούς από τους φόβους τους, συμβιώνουν με συνομήλικους τους, απολαμβάνουν τη φύση.

Οι γονείς θα πρέπει κάθε χρόνο να φέρνουν προς συζήτηση το θέμα της κατασκήνωσης, ακόμα και αν το αρνήθηκαν μια χρονιά και ας μην το αποκλείουν.
Τέλος πάρτε τα εντελώς απαραίτητα και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου για όλους όπως και αντηλιακά, καπέλα, τα στοιχειώδη φάρμακα όπως αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικό, χανζαπλάστ, αντιπυρετικά, αντισταμινική κρέμα.
Πάρτε μαζί σας τον καλύτερο σας εαυτό και περάστε υπέροχα με τα παιδιά σας. Και μην ξεχνάτε πως, η διαφορά που έχουν οι διακοπές των παιδιών από την υπόλοιπη ζωή τους είναι ότι τότε έχουν την μοναδική, ίσως, ευκαιρία να ζήσουν όπως ταιριάζει ‘’στα μέτρα τους’’ και αυτήν την ευκαιρία θα πρέπει να τους την προσφέρουμε.