ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Communication
Η εφηβεία αναδιαμορφώνει ριζικά τη δυναμική των γονέων – παιδιών και αλλάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Από την ψυχολόγο Πέννυ Κόκκολα
Ένα παιδί που συνήθιζε να είναι κάποτε ανοιχτό μπορεί να γίνει αντιδραστικό και θορυβώδες όταν του ζητηθεί να μοιραστεί τα συναισθήματά του. Ένα παιδί που ήταν εξωστρεφές μπορεί να είναι τώρα σιωπηλό και να αποσύρεται εύκολα, ένας έφηβος μπορεί να επιμένει πως τα πράγματα πάνε καλά ενώ στην πραγματικότητα βάζει τον εαυτό του σε τεράστια πίεση ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά.
Οι γονείς συχνά νιώθουν αμήχανα με την συμπεριφορά τους και αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους λένε ψέματα, φωνάζουν, δεν μιλάνε καθόλου ή και ακόμα γίνονται βίαιοι, προκειμένου να αποφύγουν την στήριξή τους.

Πολλές φορές νιώθουν τόσο χαμένοι όσο και τα παιδιά τους και συχνά αναρωτιούνται: «Δεν το ξέρει ότι την αγαπάω και ότι θέλω το καλύτερο για εκείνη;
Αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ σημαντικό το να μην κατηγορήσετε απλά το παιδί σας αλλά ούτε πρέπει να δεχτείτε αυτήν την έλλειψη επικοινωνίας ως «κανονική» εφηβική συμπεριφορά. Θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναλύσετε την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι οι έφηβοι ¨κλειδώνουν¨ μια συμπεριφορά από το στιλ της συμβουλής ή της πειθαρχίας που λαμβάνουν από τους γονείς τους, και μόνο κατανοώντας τον δικό σας ρόλο σε αυτήν την διαδικασία μπορείτε να ανοίξετε ξανά τις γραμμές επικοινωνίας.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου