ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σίγουρα δεν παντρεύεται κανείς με προοπτική να χωρίσει όμως συμβαίνει και αυτό. Συνήθως, ο γάμος ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις: με πολλά όνειρα, αγάπη. ευχές, δώρα.
Από την ψυχοθεραπεύτρια πέννυκόκκολα
Όμως σε κάποιους από αυτούς τους γάμους, μετά από μερικά χρόνια, η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά, η επικοινωνία φθίνει και τα προβλήματα εγκαθίστανται έτσι οι ευτυχισμένες στιγμές γίνονται παρελθόν και ο χωρισμός φαίνεται μονόδρομος.
Σε κάθε περίπτωση, το διαζύγιο είναι ένα οδυνηρό γεγονός και επηρεάζονται όλοι: οι δύο σύντροφοι, τα παιδιά, ακόμα και οι υπόλοιποι συγγενείς, αλλά και οι φίλοι.
Επιπλέον, υπάρχουν διαφωνίες, συγκρούσεις, απορίες για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή και για το πώς θα μοιραστούν τα υλικά αγαθά, καθώς και οι ευθύνες και βέβαια τι θα γίνουν τα παιδιά και πως θα νιώσουν.
Παρ’ όλα αυτά, το διαζύγιο, όταν είναι αποτέλεσμα ώριμης απόφασης, μπορεί να είναι ευκαιρία για μια καινούργια αρχή, για αυτό οι δύσκολες στιγμές που βιώνουν δεν πρέπει να τους πτοούν και να τους απογοητεύουν.
Να σκέφτονται πως την σοφία και τα διδάγματα που απέκτησαν κατά την διάρκεια αυτής της σχέσης θα τους είναι πολύτιμα για να δημιουργήσουν ένα ευτυχισμένο μέλλον.
Μετά από το διαζύγιο τα πρώτα στάδια της ζωής που ακολουθούν είναι δύσκολα. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την εμπειρία είναι ψυχολογικά καταπονημένοι και ευάλωτοι. Καλό είναι να έχουν δίπλα τους άτομα που θα τους στηρίξουν και θα τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να ανασυγκροτηθούν.
Η ζωή μετά το διαζύγιο χρειάζεται να είναι γεμάτη με δραστηριότητες που απολαμβάνουν . Για την ψυχολογική ενδυνάμωση και ευεξία απαιτείται ταυτόχρονη σωματική δύναμη και υγεία.
Έτσι πρέπει να φροντίζουν να έχουν υγιεινή διατροφή, καλό ύπνο, ξεκούραση, να ασκούνται τακτικά και να επιδιώκουν τουλάχιστον κάθε εβδομάδα να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν πολύ.

Μην το βάζετε κάτω. Μην επιτρέψετε στον ψυχικό πόνο να σας καταβάλλει και να σας αποδιοργανώνει. Οργανωθείτε και ενεργοποιηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, σκεφτείτε θετικά, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα που θέλετε περισσότερο για τη ζωή σας από εδώ και πέρα και βάλτε στόχο να το κατακτήσετε.
Το αίσθημα ότι ξεπέρασες το φόβο σου και πέτυχες κάτι που δεν πίστευες ότι μπορείς να πετύχεις είναι ανεπανάληπτο, γι’αυτό κάθε φορά που κατακτάτε ένα στόχο να το γιορτάζετε. Έτσι θα νιώθετε αυτοπεποίθηση και ότι πατάτε ξανά στα πόδια σας, διώχνοντας σιγά σιγά πολλά από τα αρνητικά του διαζυγίου.
Οι γονείς που χωρίζουν πρέπει να συνεργάζονται για την προστασία των παιδιών τους. Παρά τις διαφορές τους να σέβονται ο ένας τον άλλο και φέρονται πολιτισμένα, να μην υπάρχουν έντονες διαμάχες και αλληλοκατηγορίες ενώπιων των παιδιών τους όπως και να μην τα βάζουν στην μέση για ικανοποιήσουν τους δικούς τους εγωισμούς.
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούν τις συνέπειες για τα παιδιά τους καθώς και για τα ίδια είναι ποιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μετάβασης στις νέες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να κάνουν διαρκώς οι γονείς είναι να ενισχύουν το αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας προς αυτά και να τους δείχνουν πως τα αγαπούν ότι και αν συμβεί.
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά που έχουν μια νέα σταθερή οικογενειακή κατάσταση, μακροχρόνια έχουν καλύτερη εξέλιξη συγκριτικά με τα παιδιά που βιώνουν χρόνια οικογενειακή αστάθεια.

Τα στατιστικά δείχνουν πως στην Ελλάδα
1 στα 4 ζευγάρια χωρίζουν.
5 με 10 χρόνια μετά το γάμο επέρχεται συνήθως η μεγάλη κρίση
Ο δείκτης διαζυγίων το 1984 ήταν 8%, το 1997 15%, το 2005 24%, ενώ σήμερα είναι 37%
7 στις 10 αιτήσεις διαζυγίων κατατίθενται από γυναίκες, αλλά τελικά αυτές ταλαιπωρούνται περισσότερο μετά το διαζύγιο.
Όταν οι δρόμοι δυο ανθρώπων χωρίζουν υπάρχουν πολλές συνέπειες. Κάποιες από αυτές διακρίνονται εύκολα και κάποιες γίνονται ποιο δύσκολα αντιληπτές. Κάθε χωρισμός λέμε είναι ένα μικρό πένθος, ένας μικρός θάνατος!
Ο άνθρωπος που χωρίζει χρειάζεται να βιώσει το πένθος του και τα συναισθήματα που τόσο πολύ τον πονάνε και τον κάνουν να υποφέρει. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξανασηκωθεί και να προχωρήσει μπροστά.
Το πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος εξαρτάτε από την προσωπικότητα του καθενός, από τα βιώματα, τον τρόπο ζωής, τις εμπειρίες του, την διάρκεια της σχέσης τι έχει επενδύσει στον άλλον και τον τρόπο που έχει μάθει να ξεπερνάει και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στη ζωή του.