ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η δεκαετία του 80 μας δημιουργεί πάντα μια ευχάριστη διάθεση, τόσο η μουσική όσο και τα ρούχα που φορούσαν οι άνθρωποι τότε μας κάνουν να χαμογελάμε.

Της κωνσταντίναςκόκκολα

Οσοι έζησαν στην δεκαετία του 80 μπορεί να θέλουν να κάψουν τις φωτογραφίες τους από εκείνη την εποχή, αφού δεν μπορούν να πιστέψουν πω είναι δυνατόν να φορούσαν αυτά τα ρούχα, τα μαλλιά τους να είχαν αυτή την εικόνα και επέλεγαν τόσο έντονο μακιγιάζ!
Όμως η δεκαετία του 80 έφερε μία μεγάλη επανάσταση στην βιομηχανία της παγκόσμιας μόδας και είναι από τις πιο δημιουργικές, τρελές και χαρούμενες δεκαετίες,
Η επανάσταση στην μόδα ξεκίνησε από τους Ιάπωνες σχεδιαστές, Issey Miyake, Rei Kawakubo, και Yohji Yamamoto -είναι μερικοί από αυτούς – οι οποίοι επιχειρούν να παντρέψουν την δύση με την Ανατολή και τα καταφέρνουν θαυμάσια. Τα ρούχα ξαφνικά απομακρύνονται από το σώμα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν, οι φόρμες γίνονται τεράστιες και έχουν όγκο και άνεση, η Ιαπωνική κουλτούρα, οι επιρροές από τα κιμονό αλλά και το θέατρο ξετρελαίνουν τη δύση.
Έτσι λοιπόν ξεκινάει το απίστευτο ταξίδι στην δεκαετία των eighties, ένα ταξίδι χωρίς φρένο στην υπερβολή!
Η δεκαετία επίσης εγκαινιάζει το unisex στυλ, ρούχα αξεσουάρ, μαλλιά μπερδεύονται και όλοι φοράνε τα πάντα.
Εκτός από τα τεράστια θεατρικά, με έντονα χρώματα ρούχα, τα κουρέματα χαρακτηρίζουν την εποχή, τα ξασμένα μαλλιά και τα κοκκοράκια βοηθούσαν να κερδίσεις ύψος!
H Sarah Jessica Parker ήταν hair icon!
Τα ρόλεϊ είναι απαραίτητα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, το ίδιο και η λακ της οποίας η σωστή δοσολογία είναι ένα μπουκάλι, για κάθε εμφάνιση (την εποχή εκείνη τα μαλλιά δεν τα έπαιρνε ποτέ ο αέρας!).
Οι wham! εμπνέουν με τα μαλλιά τους
Άντρες και γυναίκες έχουν χαίτη και τα χτενίσματα είναι περίπου τα ίδια.
Όμως κάνει θραύση και η περμανάντ, μάλιστα όσο πιο ψεύτικο το αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο!
Στα eighties το μακιγιάζ είναι έντονο, όμως δεν είναι μόνο για τις γυναίκες.
Ο Boy George αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη οι οποίες αντιγράφουν το μακιγιάζ του.
Η δεκαετία του 80 ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της αφού το να δεις άντρα με κραγιόν και μολύβι στα μάτια δεν σόκαρε κανέναν.
Οι Duran Duran, ήταν το απόλυτο fashion icon της εποχής και αντιγράφονταν από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Οι άντρες έδειχναν πιο θηλυπρεπείς και οι γυναίκες αρκετά πιο ανδροπρεπείς.
H Grace Jones και ο Nick Rhodes των Duran Duran
Τα boy bands της εποχής, ακόμα και τα αγόρια που ξετρέλαιναν τα κορίτσια, δήλωναν ότι οι καλές τους βοηθούσαν στο μακιγιάζ, μάλιστα έμαθαν να ποζάρουν ακόμα και με θηλυκότητα, ακόμα και οι ροκάδες της εποχής.
Οι brutal τύποι δεν είχαν καθόλου πέραση τότε

Η μουσική βοηθάει στο να εξαπλωθούν οι μόδες άμεσα, τότε δεν υπήρχε το internet, έτσι οι εμφανίσεις των καλλιτεχνών αντιγράφονταν κατευθείαν.
Η Madonna φέρνει το δικό της πιο θηλυκό στυλ, με πολύ δαντέλα, τεράστιους φιόγκους στα μαλλιά.
Η Cyndi Lauper το πανκ στυλ
Το κίνημα του αερόμπικ, Jane Fonda, Olivia Newton John και μερικές άλλες κυρίες πείθουν τις γυναίκες όχι να γυμναστούν απαραίτητα, αλλά να επιλέξουν το ενδυματολογικό τους στυλ ακόμα και για να πάνε για καφέ στην πλατεία!
Παρόλο που ήταν μία δεκαετία πρωτοποριακή, υπήρξε ένας ηλικιακός διαχωρισμός ακόμα.
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντέγραφαν το στυλ της Joan Collins, Linda Evans, Elizabeth Taylor, το οποίο ήταν απίστευτα εκκεντρικό και θεατρικό, αλλά τις έκανε να αισθάνονται ότι είναι κατάλληλα ντυμένες για την ηλικία τους!
Οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας αν θέλουν να είναι trendy επιλέγουν κάτι σε miami vice
Στα eighties τα αρώματα μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας και ακολουθούν την ένταση και την υπερβολή της εποχής. Όσο πιο έντονο και βαρύ άρωμα έχουν τόσο το καλύτερο, Οι γυναίκες αρχίζουν να επιλέγουν πλέον αρκετά ανδρικά αρώματα. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις οι άνθρωποι ήταν ντυμένοι όπως στην Δυναστεία, ή έτοιμοι για συναυλία και οι αναθυμιάσεις της λακ και τον έντονων αρωμάτων, τους δημιουργούσαν μια γλυκιά ζάλη.