ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ελπίδες σε εκατομμύρια άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία δίνει μία νέα θεραπεία, που βρίσκεται ήδη σε στάδιο κλινικής δοκιμής. Με έκπληξη οι ασθενείς συνειδητοποίησαν πως εκτός από πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας απέκτησαν και μερικά εκατοστά ανδρισμού παραπάνω!

Το τέλος της χαμένης αυτοπεποίθησης και των διεγερτικών χαπιών ίσως φέρει η καινοτόμα θεραπεία με έκχυση βλαστοκυττάρων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, που δοκιμάζεται από επιστημονική ομάδα του Δανέζικου Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αφού σε 8 τουλάχιστον περιπτώσεις ασθενών που υποβλήθηκαν στην θεραπεία παρατηρήθηκε πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας.
Οι ασθενείς συνειδητοποίησαν μετά την εφαρμογή ακόμα και αύξηση στο μέγεθος του ανδρισμού τους!
Η έρευνα, που οδήγησε στην καινοτόμα αυτή θεραπεία, ξεκίνησε από την ανάγκη να βοηθηθούν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η αφαίρεση του αδένα του προστάτη και των λεμφαδένων οδηγεί πολλές φορές σε μόνιμες βλάβες στα νεύρα και τα αγγεία του πέους, το οποίο σταδιακά «συρρικνώνεται».

Η νέα θεραπεία βασίζεται στην ανάπλαση των νεύρων με την χρήση 20 εκ. βλαστοκυττάρων από το σώμα του ίδιου του ασθενή. Μετά την εφαρμογή, οι βλάβες στα νεύρα και τα αγγεία αποκαθίστανται, επαναφέροντας πλήρως την λειτουργία στην περιοχή.
Ωστόσο, η θεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από πολλούς παθολογικούς παράγοντες και η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αρχικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε επέμβαση αφαίρεσης 250 ml λίπους από την κοιλιακή χώρα με μέθη ή τοπική αναισθησία. Κατόπιν διαχωρίζονται τα βλαστοκύτταρα, με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης, και εκχέονται απευθείας στο πέος με ένεση.
Ο καθηγητής και διευθυντής του Danish Centre for Regenerative Medicine, Soren Sheikh, δήλωσε πως τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως την λειτουργικότητα.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως αν και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, η δοκιμή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουν.