ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η γάτα σου, σου δείχνει καθημερινά πόσο σε αγαπάει με μικρές ή μεγάλες επιδείξεις τρυφερότητας. Και σίγουρα την αγαπάς, ξέρεις όμως τον τρόπο να ανταποδώσεις την τρυφερότητα της, με τρόπο που το αντιλαμβάνεται και αυτή;

Οταν η ουρά της είναι φουντωμένη στη βάση και τρέμει ελαφρά, σου λέει ένα μεγάλο «Σ’ αγαπώ»! Όταν την τυλίγει τρυφερά γύρω από το πόδι ή από το χέρι σου, σου λέει με τον τρόπο της «Είσαι δικός μου»!
Την φροντίζεις καθημερινά, επιλέγεις ότι καλύτερο για αυτήν και πάντα απολαμβάνεις τις δικές της επιδείξεις αγάπης. Γνωρίζεις όμως πως να της δείξεις πως την αγαπάς και εσύ;
Εντάξει, οι άνθρωποι και οι γάτες δεν έχουν τον ίδιο τρόπο να επιδεικνύουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους, ούτε καν την ίδια γλώσσα σώματος. Όσες φορές σου επέκτεινε την ουρά της σαν να σου έλεγε «κράτα μου το χέρι», ευχήθηκες η δική σου προσπάθεια να το κάνεις, να μην κατέληγε τόσο απογοητευτικά για εκείνη και να ήξερες πως ακριβώς πρέπει να αντιδράσεις.
Μπορεί λοιπόν να μην έχεις ουρά – ευτυχώς – αλλά μπορείς να μιμηθείς τον τρόπο κάποιων συμπεριφορών τρυφερότητας έτσι που, και θα το καταλάβει και θα το απολαύσει. Πρώτα όμως πρέπει να τις αναγνωρίζεις! Σύμφωνα με τη συμπεριφεριολόγο ζώων Marilyn Krieger, μπορείς και εσύ αν ξέρεις πότε και πως.

Μάτια μισόκλειστα ή μάτια που ανοιγοκλείνουν αργά

Όχι δεν νυστάζει τόσο συχνά όσο νομίζεις, ούτε σου δείχνει υπεροψία και απαξίωση! Το αντίθετο, σου στέλνει τα πιο αγαπησιάρικα φιλάκια της, καθώς σε κοιτάει με μάτια βαριά που ανοιγοκλείνουν αργά.
Αν μιμηθείς αυτήν τη συμπεριφορά θα το καταλάβει άμεσα πως το εννοείς, όταν της λες «σε λατρεύω». Όταν χαλαρώνει στο πλάι σου, κατέβασε το πρόσωπό σου στο ύψος του δικού της και κοίτα την με μισάνοιχτα βλέφαρα που κλείνουν αργά. Μόλις μοιραστήκατε μία δυνατή στιγμή τρυφερότητας μαζί! Αρκετοί ειδικοί χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να κάνουν γάτες με προβλήματα συμπεριφοράς να ηρεμήσουν και να τους εμπιστευτούν.

Το ανακάτεμα των οσμών

Δεν ξέρεις πότε μία γάτα ενδιαφέρεται να σε γνωρίσει; Τέντωσε το δάχτυλό σου στο ύψος της μύτης της και αν το ακουμπήσει και τρίψει το μάγουλό της πάνω του σε θεωρεί φίλο της και σε εμπιστεύεται! Η κίνησή της δείχνει πως θέλει να αφήσει τη μυρωδιά της πάνω σου και να πάρει τη δική σου πάνω της.
Μπορείς να το εφαρμόσεις και με τη δική σου γάτα. Κάνοντας αυτήν την πρώτη κίνηση, της δείχνεις πως θέλεις να επικοινωνείτε στην ίδια γλώσσα. Επιπλέον καταλαβαίνει πως της άφησες την επιλογή να μην έρθει σε πιο στενή επαφή και τις περισσότερες φορές αυτό είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα από τον άνθρωπό τους.

Οι ελαφριές κουτουλιές

Αν δεν το καταλαβαίνεις όταν χτυπάει ελαφρά το κεφάλι της στο δικό σου γουργουρίζοντας, τι να πω; Αυτή της η κίνηση είναι τόσο ξεκάθαρα αγαπησιάρική! Δείχνει τρυφερότητα, εμπιστοσύνη και αφοσίωση με μία κίνηση της και μόνο.
Δεν θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σου να κάνεις την πρώτη κίνηση, καθώς δεν γνωρίζεις πάντα σε τι διάθεση είναι. Μπορεί να φύγει εκνευρισμένη που της χάλασες την ηρεμία της ή ακόμα χειρότερα να καταλήξεις με μία γρατζουνιά… Ωστόσο, αν η ίδια έχει έρθει κοντά σου με αυτή τη διάθεση, μπορείς να της δείξεις πόσο αμοιβαία είναι τα αισθήματα σας! Ακούμπα το μετωπό σου στο δικό της και αφησέ τη να τριφτεί με το δικό σου. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε φτέρνισμα, αλλά η γάτα σου θα εκτιμήσει τη φιλότιμη προσπάθεια.

Το ηχητικό κάλεσμα

Οι γάτες ανέπτυξαν ένα «πλούσιο λεξιλόγιο» αποκλειστικά για τους ανθρώπους. Μεταξύ τους οι συννενοήσεις δεν περιέχουν απαραίτητα διάλογο. Όμως, ο άνθρωπος επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο, και κάπως έπρεπε να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι ήχοι που παράγουν οι γάτες είναι πολύ περισσότεροι και πιο περίπλοκοι από όσο καταλαβαίνουμε.
Η δική σου γάτα επιπλέον έχει αναπτύξει ένα ειδικό σερί από νιαουρίσματα και γουργουρητά αποκλειστικά για σένα. Ο πιο καλός τρόπος λοιπόν να την ευχαριστήσεις που μαθαίνει να σου μιλάει, είναι να ανοίξεις διάλογο μαζί της! Την επόμενη φορά που θα «σου πει» κάτι, προσπάθησε να μιμηθείς τον τόνο και την ένταση της φωνής της και εσύ. Αν το συνδυάσεις με κάποια κίνηση που της αρέσει, θα αισθανθεί πως την αγαπάς και την προστατεύεις.

Η περιποίηση του grooming

Παρ΄ όλο που δεν το συνηθίζουν όλες, κάποιες γάτες δείχνουν την αγάπη τους στους ανθρώπους τους με το γλείψιμο, όπως κάνουν με τις άλλες γάτες ή τα γατάκια. Αν δεν σε ενοχλεί η κάπως άγρια γλώσσα τους και υποστείς αυτήν την περιποίηση που σου χαρίζει, θα το εκτιμήσει πραγματικά.

Αν και το να προσπαθήσεις να την γλύψεις και εσύ, θα της έδειχνε πόσο πραγματικά ενδιαφέρεσαι γι΄ αυτήν, δεν συνίσταται! Αν όμως μιμηθείς την δική της μέθοδο, χρησιμοποιώντας ένα ζεστό και νωπό πανί, που θα περάσεις ελαφρά πάνω στη ράχη της και το κεφάλι της, θα αισθανθεί τη ζεστασιά του μητρικού grooming που της έκανε η μαμά της, όταν ήταν μικρό γατάκι. Το απαλό βούρτσισμα βοηθάει εξίσου, αν δεν έχει κόμπους στο τρίχωμα της και γίνει με χαλαρή διάθεση.
Δεν είναι τόσο δύσκολο να δώσεις στην γάτα σου την αίσθηση πως την αγαπάς. Κατά πάσα πιθανότητα το γνωρίζει ήδη, αλλά σίγουρα θα λατρέψει τον τρόπο που αποφάσισες να ασχοληθείς μαζί της και την κάνεις να αισθάνεται σαν βασίλισσα!
Κυρίως θα λατρέψει που επιλέγεις να το δείξεις με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Αν και καταλαβαίνουν τον ήχο της φωνής και τις διακυμάνσεις της – όταν της μιλάς τρυφερά και με ενδιαφέρον – θα καταλάβει ακόμα καλύτερα τις προθέσεις σου, αν χρησιμοποιήσεις παρόμοια γλώσσα του σώματος με τη δική της. Αν το καταλαβαίνεις και εσύ, είσαι γάτα, τι περισσότερο να πω;