ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο είναι πολύ ισχυρή, τόσο που φθάνει μέχρι τα βάθη της ψυχής. Η χρήση της μουσικής ως θεραπεία έχει δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα.
Από την ψυχολόγο Πέννυ Κόκκολα
Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας δήλωσε ότι “η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στην σκέψη” αναγνωρίζοντας έτσι την αξία της μουσικής για να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα.
Πίστευε βαθιά και σταθερά πως η μουσική είναι μια θεϊκή τέχνη, έχει υψηλούς σκοπούς και ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέσο παιδείας. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την μουσική για ασθενείς με νοητική προδιάθεση.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η μουσική είναι μια δύναμη που εξαγνίζει τα συναισθήματα. Ο Πυθαγόρας, ο πρώτος αναγνωρισμένος θεωρητικός της μουσικής περιγράφει το πως η χρήση κατάλληλων μελωδιών μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική υγεία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου.
Η μουσικοθεραπεία ασκείται ακόμα και στους βιβλικούς χρόνους, όταν ο βασιλιάς Σαούλ που κυριευόταν από συναισθηματική ταραχή και οδύνη ,πήρε στην υπηρεσία του τον βοσκό Δαβίδ ο οποίος έπαιζε πολύ ωραία άρπα. Με την μουσική του ηρεμούσε την καρδιά του βασιλιά, οι σκοτεινές σκέψεις εξαφανίζονταν και η ταραχή υποχωρούσε.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου