ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Στα άρματα στα άρματα εμπρός στον αγώνα! Τελικά αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη «μάχη»ανάμεσα σε δύο πόλεις. Ένας αναίμακτος πόλεμος που κρατάει….χρόνια. Ένα μίσος που κατά βάθος κρύβει έναν μεγάλο έρωτα!

 

Του Γιάννη Ταξίδη

Αθήνα VS Θεσσαλονίκη – σουβλάκι VS καλαμάκι – κασέρι VS τυρί – μπουγάτσα VS τυρόπιτα – λάστιχο VS φούιτ και το σημαντικότερο, μου VS με.

Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Πρωτεύουσα ή συμπρωτεύουσα;
Η μάχη όλων των μαχών ανάμεσα στις δύο πόλεις που λατρεύουν να μισιούνται ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα. Τόσες πολλές διαφορές και τόσες ομοιότητες.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο όρος συμπρωτεύουσα αποτελεί μια Ελληνική…πατέντα. Έχεις ακούσει ποτέ να μιλάμε για τη συμπρωτεύουσα της Γαλλίας; Ή μήπως ξέρεις ποια είναι η συμπρωτεύουσα της Γερμανίας; Φυσικά και δεν ξέρεις, γιατί καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει….συμπρωτεύουσα.
Σουβλάκι VS καλαμάκι
Πόσο μου αρέσει να παρακολουθώ Αθηναίους και Θεσσαλονικείς να τσακώνονται για το ποιος από τους δύο έχει δίκιο. Και μιας και μιλάμε για φαγητό, ήρθε η ώρα να βγούνε τα…μαχαίρια. Τι είναι σουβλάκι; Τι είναι καλαμάκι; Τον Αθανάσιο Διάκο του σούβλισαν ή τον καλαμάκωσαν; Ενημερώστε με βρε παιδιά.
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση εδώ και χρόνια. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Τόσο με την έννοια καλαμάκι, όσο και με την έννοια σουβλάκι εννοούμε το ψημένο κρέας. Τα πράγματα όμως είναι πολύ απλά. Για τους βορειοελλαδίτες το μικρό ξυλάκι γύρω από το οποίο τοποθετείται το κρέας, θεωρείται σαν μικρή σούβλα. Εξού και σουβλάκι. Αντίθετα για τους νοτιοελλαδίτες, το μικρό ξυλάκι γύρω από το οποίο τοποθετείται το κρέας θεωρείται μικρό καλάμι, δηλαδή στο υποκοριστικό του, καλαμάκι. Γιατί μαλώνετε βρε παιδιά; Να φάμε δε θέλουμε;
Πρώτο σκόρ 00

 

Κασέρι VS τυρί
Όπως βλέπεις αγαπημένε μου αναγνώστη, οι δυο πόλεις συνεχίζουν να έχουν τις διαφορές τους στον τομέα του φαγητού. Τι είναι το τυρί; Ποια η διαφορά του με το κασέρι; Αν θέλω 10 φέτες γκούντα τι θα πω; Τυρί γκούντα ή κασέρι γκούντα; Αχ μπερδεύτηκα. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και αρχίζω να πεινάω.
Τα πράγματα και εδώ είναι απλά. Για τους βορειοελλαδίτες το κασέρι είναι….ότι γαλακτοκομικό είναι κίτρινο, ενώ τυρί ό,τι είναι άσπρο. Η φέτα δηλαδή. Για τους νοτιοελλαδίτες, τυρί, πέρα από τη φέτα, μπορεί να είναι και η γραβιέρα, το μανούρι κ.α.  Τελικά ποιος έχει δίκιο; Θα μου πει κανείς; Εδώ και ώρα θέλω να πάρω γκούντα και δεν ξέρω αν θα πάρω κασέρι ή τυρί. Αν και νομίζω πως δίκιο έχουν οι Αθηναίοι. Γιατί; Η πίτσα με τα 4 τυριά, πόσα τυριά έχει, αν πάρουμε ως σωστό πως τυρί είναι μόνο ένα;
Άρα…01 για την Αθήνα
Μπουγάτσα VS τυρόπιτα
Η τυρόπιτα δεν είναι μπουγάτσα με τυρί; Κάνω λάθος θα μου πεις; Κι όμως… Η μάχη συνεχίζεται για τη διαφορά ανάμεσα στις δυο λέξεις. Και εδώ τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Άλλο μπουγάτσα με τυρί και άλλο τυρόπιτα. Άλλο  μπουγάτσα με σπανάκι και άλλο σπανακόπιτα. Η διαφορά; Στο φύλλο. Γιατί ενώ στην κλασσική τυρόπιτα έχουμε μια απλή σφολιάτα, στη μπουγάτσα, το φύλλο κάνει τη διαφορά. Οι φίλοι από την Θεσσαλονίκη ήρθαν να ισοφαρίσουν το παιχνίδι.
Οπότε 11
Λάστιχο VS φούιτ
Είσαι στο δρόμο και σου σκάει τι λάστιχο. Τι λες; «έπαθα λάστιχο»,  ή «έπαθα φούιτ»; Εδώ σε θέλω κάβουρα… Για πες; Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα ή μήπως όχι; Στην Αθήνα λένε «έπαθα λάστιχο», ενώ στην Θεσσαλονίκη «έπαθα φούιτ». Η διαφορά; Πουθενά! Στο ίδιο πράγμα καταλήγουν και οι δυο. Είτε πάθεις λάστιχο, είτε φούιτ θα χρειαστείς την οδική (Και το Πάτερ ημών να έχεις εύκαιρο, γιατί δε βλέπω να φτάνει η οδική άμεσα)!
Να τονίσουμε πως η λέξη φούιτ προέρχεται από το γαλλικό fuite, που σημαίνει διαφυγή. Στην προκειμένη, διαφυγή αέρα. Αγάπες μου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας.
Σκορ 22
Μου VS με
Και τώρα φτάσαμε στη μεγαλύτερη κόντρα που έχουν οι δυο πόλεις. Να σε πω ποια είναι ή μάλλον να σου πω ποια είναι; Τελικά ποιος έχει δίκιο; Οι μπουγάτσες ή οι χαμουτζήδες; Την απάντηση δε θα σας τη δώσω εγώ, αλλά ο κ. Μπαμπινιώτης, μέσα από άρθρο που ανέβασε στην επίσημη σελίδα του.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η απλή, γνήσια επιστημονική – γλωσσολογική απάντηση είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μιλάμε για σωστό / λάθος ούτε για καλύτερο / χειρότερο, διότι και οι δύο συντακτικές δομές (με αιτιατική και με γενική) είναι σωστές με διαφορετική κατανομή χρήσεως στη μία και ενιαία ελληνική γλώσσα (την αιτιατική στα βόρεια και τη γενική στα νότια ιδιώματα). Η γλώσσα, από τη φύση της, έχει μια πολυμορφία που δεν πρέπει να χωρίζει τους ομιλητές, αλλά να τους οδηγεί να σκεφτούν ότι στην ανθρώπινη έκφραση, απόρροια της ανθρώπινης σκέψης, δεν υπάρχει «γλωσσική μονοκρατορία», αλλά κυριαρχεί η διαφοροποίηση και η ποικιλία, πράγμα που είναι φανερό στις διαλέκτους και στα ιδιώματα κάθε εθνικής γλώσσας αλλά και στην ομιλία όλων μας, η οποία διαφέρει από τον έναν στον άλλο, λόγω των επιλογών που κάνει ο καθένας στη γλώσσα, δημιουργώντας το προσωπικό του ύφος.»
Σκορ 33
Το ψάξαμε από εδώ, το ψάξαμε από εκεί και στο τέλος…κανείς δε βγήκε νικητής. Οι δύο πόλεις θα συνεχίσουν για τα επόμενα 100 χρόνια (τουλάχιστον) να λατρεύουν να μισιούνται. Ωστόσο κατά βάθος, η μία πόλη δεν μπορεί την άλλη.