ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πώς περιγράφεις ένα γλυκό που έχει τραγανή κρούστα και κρεμώδη καρδιά σοκολάτας που ρέει σαν καυτή σος και ξυπνάει κάθε γευστικό κάλυκα; Το κέικ πουτίγκα δεν το περιγράφεις… Η εικόνα και μόνο υπόσχεται απόλαυση διαρκείας!

Αντί να εξηγήσεις το κέικ πουτίγκα σοκολάτας θα ήταν προτιμότερο να περιγράψεις την στιγμή που σου χτυπάει την πόρτα εκείνη η γνώριμη λιγούρα για γλυκό…

Στο μυαλό κάθε γνήσιου chocoholic, τα πάντα γίνονται σοκολάτα, που σερβίρεται με ακόμα περισσότερη σοκολάτα και λίγη σοκολάτα που λιώνει από πάνω, έτσι για ποικιλία! Αν αυτό περιγράφει πραγματικά την επιθυμία σου για γλυκό, αυτό το κέικ πουτίγκα είναι το γλυκό σου!
Γίνεται πανεύκολα, κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, ανακατεύοντας απλά στο χέρι όλα τα υλικά! Και όταν η πρώτη κουταλιά ρευστής, σοκολατένιας αμαρτίας θα προσγειώνεται στο στόμα, θα την απολαμβάνεις διπλά χωρίς να σκέφτεσαι το πιατομάνι, που υπό άλλες συνθήκες θα σε περίμενε να πλυθεί!

Το κέικ πουτίγκα έχει όλες τις υφές της αγαπημένης σου σοκολάτας μαζί, σε ένα γλυκό που λιώνει και δεν θα το στερηθείς ούτε σε περίοδο νηστείας.
Μία απλή αντικατάσταση στη συνταγή το καθιστά αυτομάτως επιλογή για κάθε εποχή του χρόνου ακόμα και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Είναι το απόλυτο comfort γλυκό, για όλους, και θα το λατρέψεις!

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 6

Υλικά

¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
2/3 κούπας ζάχαρη
¼ κούπας + ¼ κούπας κακάο καλής ποιότητας (κοσκινισμένο)
1 ½ κ.γλ. baking powder
½ κ.γ. αλάτι
½ κούπα γάλα (ή γάλα σόγιας, αμυγδάλου κ.λ.π., αν θέλετε να γίνει vegan – νηστίσιμο)
3 κ.γλ. λάδι (όποιο λάδι προτιμάτε)
2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
¼ κούπας σταγόνες σοκολάτας υγείας
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ¼ κούπας καυτό νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 Χ 20 προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και το ¼ κούπας κοσκινισμένο κακάο.
Ανακατεύουμε καλά τα στέρεα υλικά με μία σπάτουλα και προσθέτουμε το γάλα και το λάδι. Ανακατεύουμε ξανά το μίγμα μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα και το απλώνουμε να ισιώσει.

Πασπαλίζουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια την καστανή ζάχαρη, από πάνω πασπαλίζουμε το υπόλοιπο κακάο και τέλος απλώνουμε μία στρώση σταγόνες σοκολάτας. Σε αυτήν την φάση έχουμε δύο επιλογές, ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχει στο τέλος του ψησίματος το γλυκό μας:
Αν θέλουμε το γλυκό μας να θυμίζει περισσότερο υγρό κέικ, ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί και στρώνουμε με μία σπάτουλα την επιφάνεια του γλυκού.
Αν θέλουμε το γλυκό μας να θυμίζει περισσότερο ψημένη πουτίγκα, αφήνουμε την καστανή ζάχαρη, το κακάο και τις σταγόνες σοκολάτας σε στρώσεις και δεν αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίζουμε ωστόσο να είναι ίσια η επιφάνεια του γλυκού!
Διαλύουμε το εκχύλισμα βανίλιας στο καυτό νερό και περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού. Δεν ανακατεύουμε! Το νερό πρέπει να παραμείνει ως έχει στην επιφάνεια, για να δώσει την κρεμώδη υφή της πουτίγκας στο γλυκό!

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το κέικ να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού και να σχηματίζονται ρωγμές στην επιφάνεια απ΄ όπου θα φαίνεται το κρεμώδες εσωτερικό.
Αφήνουμε το κέικ πουτίγκα να ηρεμήσει για 5 λεπτά πριν χωρίσουμε με ένα κουτάλι σε μερίδες. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη και…

Σερβίρουμε!

Συμβουλές

Το κέικ πουτίγκα είναι καλύτερα να σερβίρεται ζεστό. Αν ωστόσο περισσέψει, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρά στον φούρνο μικροκυμάτων πριν σερβίρετε ξανά.
Το κέικ πουτίγκα είναι κάτι ανάμεσα σε ψημένη κρέμα και φοντάν (σουφλέ) σοκολάτας. Δώστε προσοχή στο ψήσιμο ώστε να μην στεγνώσει και να παραμείνει αφράτο, υγρό και κρεμώδες όπως πρέπει.
Σερβίρετε αυτό το υπέροχο και πανεύκολο γλυκό σκέτο, με σαντιγί ή παγωτό που θα λιώνει ηδονικά πάνω στην καυτή σοκολάτα. Μαγεία!
Μπορείτε να φτιάξετε το κέικ πουτίγκα με γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα. Η συνταγή εξάλλου δεν περιέχει αυγά ή βούτυρο, οπότε αυτή η μικρή αλλαγή καθιστά το κέικ ιδανική επιλογή αν είστε vegan ή αν νηστεύετε.

Καλή απόλαυση!


Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Τάρτα σοκολάτας με βάση μπισκότου – Απλή αλλά… ακαταμάχητη!

 

Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Σο – κόλαση! Brownies με κομμάτια λιωμένης κουβερτούρας και καρύδια!

 

Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!

 

Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Εύκολο lava cake σοκολάτα… Εκρηκτική γεύση για ορκισμένους chocolovers!

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ

anitalianinmykitchen.com