ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το κάστανο είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς που έχουμε συνδέσει με τον χειμώνα. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το απολαύσουμε, αλλά πιθανά να μην γνωρίζατε πως φτιάχνει ένα εξαιρετικό λικέρ με μία γεύση γλυκιά και «γήινη».

Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία το λικέρ κάστανο είναι ένα αγαπημένο ποτό, ενώ στην Μαδέρα της Ισπανίας είναι το τοπικό τους λικέρ. Το ξακουστό για το άρωμα του Liqueur de Châtaigne μπορεί αν προστεθεί σε λευκό αφρώδη οίνο ή σαμπάνια, να δημιουργήσει μία φθινοπωρινή εκδοχή του Kir Royal, με κάστανό αντί για κασσίς.
Συνοδεύει υπέροχα φρούτα ή φρουτοσαλάτες, απογειώνει γευστικά ένα παγωτό βανίλια ή ανεβάζει τους αρωματικούς τόνους του απογευματινού καφέ, προσφέρεται για τα πιο ιδιαίτερα και πειραγμένα κοκτέιλ !
Η καλύτερη εποχή για το κάστανο, είναι πριν τα Χριστούγεννα και ο Νοέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας για να φτιάξουμε αυτό το λικέρ που θα μας ζεσταίνει όλο το χειμώνα!

Υλικά

800 γρ. κάστανα (περίπου 500 γρ. καθαρισμένα που είναι όσα χρειαζόμαστε)
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό
500 ml brandy

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κάστανα και χαράζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι, ένα μεγάλο σταυρό στη βάση τους.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για 20 λεπτά (πρέπει να είναι όλα καλά καλυμμένα από το νερό).
Σουρώνουμε το νερό και καθαρίζουμε τα κάστανα όσο είναι ζεστά. Χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι για να μας βοηθήσει στο ξεφλούδισμα.
Τοποθετούμε τα καθαρισμένα κάστανα ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τα 200 ml νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι, χωρίς να τα ανακατέψουμε καθόλου για να μην διαλυθούν.
Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα τα κάστανα και ρίχνουμε μέσα στο νερό τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ξαναρίχνουμε τα κάστανα μέσα στο ελαφρύ σιρόπι. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά με το καπάκι ανοιχτό, χωρίς να ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τα βρασμένα κάστανα σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Σουρώνουμε το σιρόπι της κατσαρόλας με ένα ύφασμα (τουλπάνι) και το προσθέτουμε μαζί με το brandy στα κάστανα.
Κλείνουμε το βάζο αεροστεγώς και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες.
Όταν περάσουν οι 2 εβδομάδες ανοίγουμε το βάζο, σουρώνουμε το λικέρ μέσα από ύφασμα για να φύγει τυχόν κατακάθι και το φυλάμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι στο ψυγείο.

Στην υγειά σας!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ