ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με τις γιορτές να πλησιάζουν ετοιμάζουμε γλυκά και βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά με φίλους. Εκτός από ένα ζεστό ρόφημα, εύκολα μπορούν να σταθούν τα γνωστά λικεράκια. Εξ’ άλλου ξέρετε πολλούς να λένε όχι σε ένα σπιτικό λικέρ;

Πολλά μπουκάλια στις κάβες μας βρίσκονται καιρό και μαζεύουν σκόνη. Χρησιμοποιούνται σπάνια και συνήθως για την Παρασκευή γλυκών και όχι για απεριτίφ. Αποτέλεσμα; Μία «ταγγισμένη» γεύση και κομμένο σώμα.
Δεν είναι ακριβώς και οικονομικό… σπορ η αγορά αλκοολούχων ποτών με τις τιμές του οινοπνεύματος να έχουν πάρει τον ανήφορο και αρκετές φορές για μικρές δόσεις που μας είναι απαραίτητες στην ζαχαροπλαστική, αγοράζουμε ολόκληρο μπουκάλι.
Όμως τα λικέρ είναι εύκολο να παρασκευαστούν, κάποια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με οικονομικό τρόπο και να διατηρηθούν για όσο το επιθυμούμε. Αν και ένα σπιτικό λικέρ δεν προλαβαίνει να μείνει καιρό στο ράφι, γιατί δύσκολα του αντιστέκονται οι φίλοι και οι γνωστοί!
Το Coffee Liqueur Kahlua δεν είναι από αυτά που συνηθίζεται να σου ζητάνε να σερβίρεις, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν τα λικέρ φρούτων. Μετά από μία σύντομη μανία κατανάλωσης που πέρασε σαν βιαστική μόδα την δεκαετία του 80, ελάχιστοι το καταναλώνουν σκέτο ή σε κοκτέιλ.
Παραμένει ωστόσο βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής και προστίθεται πολλές φορές και από εμάς τους ίδιους σε διάφορα γλυκά, λόγω της εκρηκτικής γεύσης του καφέ που ξυπνάει την ένταση όλων των υλικών.
Η σπιτική του εκδοχή είναι ακόμα πιο γευστική και γεμάτη και καλώς ή κακώς κάνει ένα δυνατό come back μέσω αναρίθμητων καινούριων κοκτέιλ που δημιουργούνται από τους mixologists και βάζουν στον πειρασμό της δοκιμής ακόμα και αυτούς που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Η νέα τάση είναι παντού να αντικαθίστανται τα λικέρ του εμπορίου με σπιτικά και μεγάλα μπαρ παρασκευάζουν τα δικά τους για να προσφέρουν στους πελάτες τους.
Αν προλάβει να σας περισσέψει, είναι τέλειο δώρο για κάποιον φίλο που γιορτάζει και να είστε σίγουροι πως θα το πιει όλο στην υγειά σας! Με μία προσεγμένη φιάλη γίνεται στολίδι σε κάθε κάβα και όχι απλά ένα συστατικό ζαχαροπλαστικής. Όπως είπαμε κάνει δριμύ come back και θα το βρίσκουμε μπροστά μας όλο και πιο συχνά!
Η σπιτική εκδοχή που σας προτείνουμε θέλει μόνο μία ημέρα ωρίμανσης εν αντιθέσει με άλλες που απαιτούν 4 εβδομάδες και πάνω, αλλά πραγματικά η γεύση του είναι πολύ πιο δυνατή και δεν αφήνει πικρή επίγευση. Για το κόστος δε, ούτε λόγος! Αυτό θα σας γλυκάνει ακόμα περισσότερο! Δοκιμάστε το και θα γίνει το αγαπημένο σας με μηδενική προσπάθεια και χρόνο παρασκευής.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ωρίμανσης: 24 ώρες

Υλικά

½ κούπα καφές φίλτρου Arabica φρεσκοαλεσμένος
1 κούπα ρούμι (ή βότκα)
1 κούπα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
4 κούπες νερό (καλύτερα εμφιαλωμένο)
1 κλωναράκι βανίλιας ή δύο κ.γλ. εκχύλισμα υγρής βανίλιας
2 κούπες καστανή ζάχαρη
1 καραμέλα βουτύρου

Εκτέλεση

Χαράζουμε κατά μήκος το κλωναράκι βανίλιας και το βάζουμε σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο βάζο με βιδωτό καπάκι.
Προσθέτουμε το ρούμι και το τσίπουρο, τον αλεσμένο καφέ και την καραμέλα βουτύρου και βιδώνουμε καλά το καπάκι.
Αναδεύουμε το περιεχόμενο του βάζου κουνώντας το για ένα – δύο λεπτά για να ανακατευτούν τα υλικά.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες και θυμόμαστε να το ανακινούμε κάθε δύο με τρεις ώρες, περισσότερο για να διαλυθεί η καραμέλα.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε προσεκτικά το μίγμα αλκόολ-καφέ μέσα από φίλτρο του γαλλικού καφέ, σε ένα δοχείο. Κρατάμε στην άκρη το κλωναράκι βανίλιας και αν η καραμέλα δεν έχει λιώσει τελείως την πετάμε, γιατί έχει ήδη αποδεσμεύσει τα αρώματά της.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την καστανή ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε στον αλκοολούχο καφέ το σιρόπι ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια, κόβουμε σε αντίστοιχα κομμάτια το κλωναράκι βανίλιας και το ρίχνουμε και αυτό μέσα πριν τα τοποθετήσουμε κλειστά στο ψυγείο.

Συμβουλές

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρούμι ή την βότκα εντελώς με τσίπουρο για πιο οικονομική παρασκευή. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και Brandy ή cognac για ακόμα πιο γλυκιά γεύση και γεμάτο «σώμα».
Έχει σημασία να επιλέξετε φρέσκο καφέ για να έχετε πλήρες άρωμα. Η συνήθης παρασκευή λικέρ καφέ, είναι να ανακατεύεται ο καφές με κρύο νερό και μετά από μία διαδικασία να ενώνεται με το αλκοόλ και να ωριμάζει για τουλάχιστον ένα μήνα. Με τον τρόπο που σας προτείναμε ο χρόνος ωρίμανσης «εξαλείφεται» και το αλκοόλ απορροφάει άμεσα τα στοιχεία του καφέ, δίνοντας πιο δυνατό άρωμα και γεύση στο λικέρ μας.
Το Coffee Liqueur Kahlua σύμφωνα με την συνταγή του περιέχει Αραβικό καφέ, ζαχαροκάλαμο, καραμέλα και νότες από Τζαμαϊκανό Ρούμι. Η συνταγή είναι η πιο κοντινή γευστικά εκδοχή του.
Το Coffee Liqueur Tia Maria σύμφωνα με την συνταγή του περιέχει Αραβικό καφέ, ζαχαροκάλαμο, βανίλια, Τζαμαϊκανό Ρούμι και νότες από σοκολάτα. Αν αντικαταστήσετε την καραμέλα βουτύρου με 3 καραμέλες σοκολάτας, πετυχαίνετε μία εκδοχή κοντινότερη προς αυτό.
Όπως και αν το παρασκευάσετε θα έχετε ένα εκρηκτικό καφέ λικέρ καλύτερο από αυτά του εμπορίου, έτοιμο για τα γλυκά και τα κοκτέιλ σας ή σκέτο με λίγο πάγο

Στην υγειά σας!


Διαβάστε στο mediamagazine.gr:
Σπιτικό λικέρ κάστανο… Βάζει φωτιά στις κρύες νύχτες του χειμώνα!

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… ΕΔΩ