ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το αίσθημα κατάθλιψης είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα αίσθημα θλίψης. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιος λυπημένος όταν πληγωθεί ή να χάσει κάτι ή κάποιον αγαπημένο.

Από την ψυχολόγο Πέννυ Κόκκολα
Η κατάθλιψη επηρεάζει τη σκέψη των ανθρώπων. Βλέπουν τον εαυτό τους και το μέλλον αρνητικά και με αυτό το αίσθημα θλίψης φαίνεται ότι τίποτα δεν αξίζει τον κόπο. Από καιρό σε καιρό όλοι αισθάνονται κατάθλιψη, αλλά συνήθως δεν διαρκεί. Η διάγνωση της γίνεται μόνο όταν η κατάθλιψη έχει διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, όταν είναι έντονη και όταν τα συμπτώματα της παρεμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται την καθημερινότητα.

 

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη.
Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους θα παρουσιάσουν κατάθλιψη πριν τα 19 έτη. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη ζητήστε αμέσως βοήθεια. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό τόσο πιο πιθανό είναι να διαταραχθεί η ζωή του παιδιού σας και να μετατραπεί σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Τι θα παρατηρούσατε σε ένα παιδί με κατάθλιψη
Τα παιδιά με κατάθλιψη είναι δύσκολο να εμπλακούν και να κινητοποιηθούν. Μπορεί καθημερινά να έχουν χαμηλή διάθεσή. Μπορεί να κλάψουν να γκρινιάξουν και να είναι πολύ δύσκολο να τα καθησυχάσετε.  Το παιδί μπορεί να γίνει εύκολα ευερέθιστο. Εκρήξεις θυμού μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα δυστυχίας, ενοχής θλίψης και μελαγχολίας.
Οι καθηγητές στο σχολείο μπορεί να παρατηρούν ότι το παιδί φαίνεται λυπημένο και αποσυρμένο ή φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο. Συχνά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς νιώθουν, ειδικά όταν έχουν κατάθλιψη. Κατά τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναζητούν βασικά σημεία και συμπτώματα στη συμπεριφορά των παιδιών.

Όταν πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί και αυτά είναι εκτός χαρακτήρα του παιδιού, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται αξιολόγηση και υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένα παιδί με κατάθλιψη; Πως να βοηθήσετε παιδιά με κατάθλιψη;
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.