ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γράφει η τηλεκριτικός
Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου

 

 


Λασπόνερα
Μπορεί να στενοχωριούνται οι της ΕΡΤ για την αυστηρή κριτική που τους άσκησα για τις ελλείψεις στην κάλυψη των τραγικών γεγονότων στη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα κ.λπ. από τη στήλη μου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» την πρώτη ημέρα. Και με… έκραξαν κανονικά για κακοπιστία και εμπάθεια.
Πρώτον ξεχνούν ότι κι εγώ ανήκω σ΄ αυτούς που φορολογούνται και πληρώνουν την εισφορά τους για να υπάρχει δημόσια τηλεόραση. Κι αυτό μου δίνει το δικαίωμα να τους κρίνω. Βεβαίως αν δεν είχαν εκδηλώσει με αρκετή ειρωνεία, δημόσια στο βήμα που τους παρέχω μαζί με όλους τους πολίτες, τη δική τους κριτική στις παρατηρήσεις μου δεν απαντούσα, δημόσια κι εγώ. Τους έψεξα λοιπόν επειδή ενώ ένα ιδιωτικό κανάλι, όπως ο ΣΚΑΪ, τη συγκεκριμένη πρώτη ημέρα της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, είχε ζωντανή εικόνα και ρεπορτάζ απ’ ευθείας με τον ρεπόρτερ του επί τόπου, από τις 7 το πρωί, η ΕΡΤ κοιμόταν. Όχι οι δημοσιογράφοι, αλλά η ΕΡΤ.
Κι αυτό επειδή πληροφορίες για τα γεγονότα μας έδιναν από την «Πρώτη είδηση». Και η ΕΡΤ δια του Γραφείου Τύπου της μου έστειλε την απάντηση της με λεπτομερή αναφορά (λεπτό προς λεπτό) στις αναφορές που έγιναν για την τραγωδία από τη θεομηνία από τις 7.05 έως τις 8.38 π.μ.. Δυστυχώς από αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνομαι απολύτως ότι τηλεοπτικό συνεργείο και ρεπόρτερ της ΕΡΤ έφτασαν και έκαναν ζωντανή μετάδοση από την περιοχή μετά τις 9 το πρωί. Τους ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
Τι περίμενα από τη δημόσια τηλεόραση αυτές τις τραγικές ώρες; Να έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και ελικόπτερο, για να στείλει στη Νέα Πέραμο και στη Μάνδρα, τα συνεργεία της και να βγει πρώτη με εικόνα και ζωντανό ρεπορτάζ για τα αποτελέσματα της μεγάλης θεομηνίας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο ΣΚΑΪ κατάφερε εγκαίρως να βρεθεί εκεί και η ΕΡΤ όχι.
Και για να επιβεβαιώσω τα περί… εμπάθειας και κακοπιστίας μου έναντι της ΕΡΤ, όπως με κατήγγειλαν δημόσια και επωνύμως, το πρωί της Παρασκευής, στις 6.39, από την «Πρώτη Είδηση», να πω ότι αφού, έστω κι αργά ξύπνησαν, η κάλυψη ήταν εξαιρετική, έγκαιρη και έγκυρη. Και ακόμα η ΕΡΤ1 πρώτη είχε έκτακτο δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Πέμπτης, για τη νεροποντή στην Αθήνα και τα πέριξ και έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση στους δρόμους, την απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία την Παρασκευή και για το που είχαν πλημμυρίσει δρόμοι και είχε διακοπεί η κυκλοφορία.
Ακολούθησαν ο ΣΚΑΪ και ο ALPHA. Η ΕΡΤ είχε και την τύχη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να υπάρχει ζωντανά στο αέρα η εκπομπή του Πάνου Χαρίτου «Focus» και να μας δώσει εκτενές ρεπορτάζ για όσα συνέβαιναν στην Αθήνα, για την καταιγίδα, τη χαλαζόπτωση κ.α.
Η τραγωδία από τη θεομηνία είχε και τα…τηλεοπτικά καλά της.
Λόγω της έκτακτης επικαιρότητας δυο μέρες δεν μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ η εκπομπή «Εδώ» και απηλλάγην από το να βλέπω και να ακούω τις χαζομάρες του Βασάλου.
Να πάμε και σε μια άλλη τηλεοπτική τραγωδία; Είναι αυτή της τηλεθέασης του «Ρουκ Ζουκ» που βούλιαξε σαν τη Μάνδρα… Η μετακόμιση του κουίζ από το μεσημέρι στο απογευματινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1, λειτούργησε ω… μπαζωμένο ρέμα και το… έπνιξε.