ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου φτιαγμένη από το υλικό νοσταλγικών αναμνήσεων. Μικρές τελετουργίες, που με τον καιρό έγιναν ξεχωριστές παραδόσεις για κάθε οικογένεια, μοιάζουν να ξεπηδάνε μία – μία μέσα από το κουτί με τα στολίδια που κρεμάμε στο δέντρο και να παίζουν μπροστά στα μάτια μας τη χριστουγεννιάτικη ταινία της ζωής μας.

Της Μαρίας Σαββίδου
Φέτος θα προσθέσουμε στο φιλμ μερικά καρέ ακόμα, φτιάχνοντας μία νέα παράδοση, που θα ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις. Από τα φετινά Χριστούγεννα, και για όσα ακολουθήσουν, θα πλάθουμε μία ανάμνηση που κάθε χρόνο θα είναι πιο φρέσκια και ακόμα πιο δημιουργική από αυτή της προηγούμενης χρονιάς.

Φέτος φτιάχνουμε στολίδια από την κουζίνα, με ζάχαρη, αλεύρι, καρπούς και τα βασικά υλικά των πιο γλυκών Χριστουγέννων: Δημιουργία, φαντασία και όνειρα!
Η ιδέα να στολίζεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο με γλυκά και καρπούς του Χειμώνα δεν είναι καινούρια. Τα πρώτα έλατα στολίστηκαν με τα λιγοστά και ταπεινά αγαθά που υπήρχαν διαθέσιμα, δώρα ανεκτίμητης αξίας σε εποχές που ο καταναλωτισμός ήταν άγνωστη έννοια.

Σήμερα που οι επιλογές είναι άπειρες, είπαμε να φέρουμε πίσω λίγη από την μαγεία της απλότητας.

Το δέντρο που… τρώγαμε!

Μπορούμε να ξοδεύουμε όσο επιθυμούμε σε καινούρια στολίδια για το δέντρο και το σπίτι κάθε χρόνο, αλλά για την πιο ξεχωριστή πρόταση μπορούμε να μην ξοδέψουμε τίποτα παραπάνω από τον οικονομικό μας προϋπολογισμό για αυτές τις μέρες.

Με μία κίνηση θα φτιάξουμε στολίδια για το δέντρο, χριστουγεννιάτικα γλυκά και υπέροχα δώρα, που θα μείνουν αξέχαστα σε όλους, 3 σε 1 δηλαδή! Τα στολίδια – γλυκάκια δεν θα διακοσμήσουν άπλα τα κλαδιά του δέντρου, αλλά θα τα φάμε κιόλας!
Τα απολύτως απαραίτητα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τρία: η ζύμη μπισκότων, κουπ – πατ ζαχαροπλαστικής σε χριστουγεννιάτικα σχήματα και κορδέλες, σπάγκο ή χοντρή κλωστή.
Τα μπισκότα μας μπορούν να παραμείνουν απλά και σκέτα ή να μεταμορφωθούν σε μεγαλουργήματα αισθητικής και φαντασίας, ανάλογα με τη διάθεση μας, και το ύφος που θέλουμε να έχει το δέντρο μας.

Πλάθω κουλουράκια σε ωραία στολιδάκια!

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής για να ετοιμάσεις τα μπισκότα ή τα κουλούρια που θα μετατραπούν σε βρώσιμα στολίδια. Διαλέγουμε εύκολες συνταγές μπισκότων, σε γεύσεις που μας αρέσουν, αφού σκοπός είναι – duhhh – να φάμε τα στολίδια από τα κλαδιά του δέντρου!

Τα πιο συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα μπισκότα φτιάχνονται από τζίντζερ, άλλα μπορούμε να επιλέξουμε συνταγές για μπισκότα σοκολάτας, βανίλιας, βουτύρου ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει ως «βάση» για τα σπιτικά μας στολίδια. Η ζύμη του κουραμπιέ είναι επίσης ζύμη μπισκότου, μην ξεχνιόμαστε!
Ξεκινάμε υπολογίζοντας πως θα χρειαστούμε μεγάλη ποσότητα ζύμης. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και κόβουμε σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα με κουπ-πατ ζαχαροπλαστικής.
Άλλες δύο επιλογές είναι να χρησιμοποιήσουμε ζύμη από κουλουράκια, γλυκά ή και αλμυρά, με την οποία θα σχηματίσουμε καρδιές ή μικρές κουλούρες που μπορούν να κρεμαστούν ή και γλυκιά μαρέγκα για μπεζέδες, που θα φτιάξουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε με κορνέ.

Αφού κρυώσουν τα μπισκότα μας, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με πολλούς τρόπους. Υπολογίζοντας πως η διακόσμηση πρέπει να διατηρείται καλά στις μεταβολές της θερμοκρασίας και να μην λερώνει, καλό είναι να αποφύγουμε την επικάλυψη σοκολάτας.
Ιδανικά μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα απλό γλάσο ζάχαρης (λευκό γλάσο ή γλάσο ρουαγιάλ), το οποίο μπορούμε να αφήσουμε λευκό ή να χρωματίσουμε με χρώματα ή γκλίτερ ζαχαροπλαστικής.
Το γλάσο ζάχαρης θα χρησιμεύσει επίσης σαν «κόλλα» για οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιήσουμε στην διακόσμηση των μπισκοτοστολιδιών.

Και πάλι οι επιλογές μας είναι αμέτρητες, από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μέχρι πέρλες ζαχαροπλαστικής, πολύχρωμα κουφετάκια, νιφάδες ινδικής καρύδας, κ.τ.λ., που θα προσθέσουμε πριν στεγνώσει το γλάσο ζάχαρης.
Η ζαχαρόπαστα είναι μία ακόμα εξαιρετική ιδέα εύκολης διακόσμησης για τα μπισκοτάκια. Χρωματισμένη ή λευκή, την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και την κόβουμε με κουπ-πατ στα αντίστοιχα σχήματα.

Αφού την τοποθετήσουμε στα μπισκότα μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία με γλάσο ζάχαρης, λευκό ή χρωματισμένο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρεμάσουμε τα σπιτικά μας στολίδια στο δέντρο. Από το να ανοίξουμε μία τρύπα στην πάνω γωνία πριν τα ψήσουμε και να περάσουμε κορδέλα, σπάγκο ή χοντρή κλωστή, μέχρι να δέσουμε πολλά μαζί.
Για να μετατρέψουμε σε δωράκια μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα σε διάφανες μπάλες (τις βρίσκουμε στα μαγαζιά με είδη είδη χειροτεχνίας) ή μέσα σε διάφανα σακουλάκια γλυκών που θα κλείσουμε με χρωματιστή κορδέλα.

Επιστροφή στη φύση

Προσθέστε στο δέντρο σας στολίδια, επίσης χειροποίητα, από καρπούς, μπαχαρικά και αποξηραμένα ροδέλες εσπεριδοειδών. Τα ξυλάκια κανέλας, ο αστεροειδής γλυκάνισος και το μοσχοκάρυδο μετατρέπονται με μία κορδέλα και λίγη κόλλα σιλικόνης σε απίστευτα στολίδια που κάνουν το σπίτι να μυρίζει γιορτές.

Στα plus είναι το γεγονός πως τα βρίσκετε εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά, ενώ συντηρούνται αναλλοίωτα σε όψη και άρωμα για πολλά χρόνια!

Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε όλα τα στολίδια του δέντρου μας με χειροποίητα, αλλά μπορούμε φέτος να προσθέσουμε στα ήδη αγαπημένα μας, αυτά που θα ψήσουμε ή θα κατασκευάσουμε με απλά υλικά οι ίδιοι.

Το κυριότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά. Οι χειροποίητες κατασκευές και τα γλυκά που θα στολίσουν το χώρο μας μετατρέπονται σε αξέχαστη εμπειρία, όταν έχουν την δυνατότητα να βάλουν την δική τους πινελιά και προσωπικότητα.

Μετατρέψτε την διαδικασία σε δημιουργικό παιχνίδι και μην επιδιώκετε την τελειότητα, αλλά την συμμετοχή όλης της οικογένειας σε αυτήν την νέα παράδοση. Αυτή θα είναι η νέα σας ανάμνηση που θα κάνει τα φετινά Χριστούγεννα πραγματικά μαγικά!