ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο ανθρώπινος πολιτισμός οφείλει την ύπαρξή του σε ένα και μόνο ζευγάρι προγόνων που έζησαν 100 με 200 χιλιάδες χρόνια πριν, σύμφωνα με γενετικά ευρήματα που εξέτασε επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας!

Αναλύοντας 5 εκατομμύρια γενετικούς κώδικες μιτοχονδριακού DNA από 100 χιλιάδες διαφορετικά είδη, γενετιστές από την Ελβετία κατέληξαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα πως σχεδόν το 90% της ζωής στον πλανήτη προήλθε από ένα ζευγάρι γεννητόρων για κάθε είδος, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα καταστροφικό γεγονός εξαφάνισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη και ο σημερινός ανθρώπινος πολιτισμός προέκυψε από ένα και μόνο ζευγάρι που επέζησε τον όλεθρο.
Ομοίως 9 στα 10 δείγματα DNA, από χιλιάδες είδη ζώων που εξετάστηκαν, θεωρείται πως προέκυψαν επίσης από την ένωση ενός και μόνο ζευγαριού!
Η νέα ανακάλυψη – αποκάλυψη, ακούγεται σχεδόν σαν συνδυασμός δύο κεφαλαίων της Γένεσης, για φτηνή παραγωγή του Hollywood. Σαν να κατάφεραν δηλαδή ο Αδάμ και η Εύα να μπουν με κάποιο τρόπο στην Κιβωτό του Νώε και αφού επέζησαν – ενώ αντίστοιχα ο Νώε και η φαμίλια του χάθηκαν – ξεκίνησαν μετά τον κατακλυσμό να αποικούν ξανά την γη μαζί με τα ζώα που διασώθηκαν!
Κι όμως, ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες ήταν σκεπτικοί με τα αποτελέσματα, παρόλο που η έρευνα απλώθηκε σε μεγάλη κλίμακα. Τα δείγματα προήλθαν από παγκόσμιες βάσεις γενετικών δεδομένων, όπου προστίθονται διαρκώς νέα στοιχεία, ενώ η ομάδα ανέτρεξε και σε τεράστιο αριθμό συγγραμμάτων για την θεωρία της εξέλιξης, μεταξύ των οποίων και του Δαρβίνου.

Το μιτοχονδριακό DNA είναι αυτό που περνάει από γένια σε γενιά η μητέρα και τα δείγματα που εξετάστηκαν, κατέρριπταν την θεωρία του «ανθρώπινου εξαιρετισμού» σύμφωνα με τον καθηγητή David Thaler, που επέβλεπε την έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θέτουν σε αμφισβήτηση πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Για αυτήν την νέα θεωρία θα χρειάζονταν ίσως επιπλέον στοιχεία από παλαιοντολόγους, που να μπορούν να λύσουν τις απορίες που δημιούργησε το DNA!
Όπως π.χ. ποιο ήταν το τόσο πρόσφατο καταστροφικό γεγονός, που αφάνισε σχεδόν κάθε ίχνος ζωής και πυροδότησε ένα νέο κύκλο στην θεωρία της εξέλιξης που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε.

Αντίστοιχα, ο τελευταίος γνωστός μαζικός αφανισμός έγινε πριν 65 εκ. χρόνια με τους δεινόσαυρους να χάνονται για πάντα από προσώπου γης και παρόλο που οι θεωρίες ως προς το «τι τον προκάλεσε» είναι πολλές, κάνεις δεν αμφισβητεί ότι όντως συνέβη ή πότε.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Stoeckle, έθεσε το θέμα στην πραγματικά ανθρωπιστική και κοινωνιολογική του βάση, με όλο τον «κυνισμό» που περιέχει η άποψη ενός γενετιστή που μιλάει μόνο με στοιχεία.
«Σε μία εποχή που άνθρωποι δίνουν τόση σημασία στις ατομικές και ομαδικές διαφορές, ίσως θα έπρεπε να περάσουμε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι τους τρόπους που μοιάζουμε ο ένας με τον άλλο και με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι δεδομένων των υψηλών αριθμών πληθυσμού και γεωγραφικής κατανομής, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα από άλλα είδη ζώων. Τουλάχιστον όσον αφορά στο μιτοχονδριακό DNA, αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι βρίσκονται χαμηλά προς μέτρια στην γενετική ποικιλομορφία».